Jen hovězí nestačí. Burger Arena na Motosalonu naservíruje lanýže, šneky i žabí stehýnka

0
Foto: Facebook / Karl-heinz Drews

Víc jak sedmdesát „kuchyní“ se představí od 5. do 8. března v Burger Areně na brněnském výstavišti. Food festival, při jehož přípravě spojili síly pořadatelé dvou největších burgerových událostí v zemi, narostl do rozměrů největšího středoevropského food festivalu, který se koná pod střechou.

Festival zabere celý ikonický pavilon Z. Uvnitř monumentální kruhové stavby s vnitřním průměrem 92 metrů vzniknou dvě promenády ve tvaru kružnic, na nichž si návštěvníci veletrhu Motosalon i milovníci skvělého jídla budou moci vybrat z nabídky více jak 70 streetfoodových kuchyní.

Stěžejním sortimentem samozřejmě jsou a budou burgery, ty ale zdaleka nebudou jen z tradičních surovin. A vše jsme doplnili i dalším skvělým jídlem,“ říká Bedřich Snášel, pořadatel seriálu Burger Street Festivalů a jeden z dvojice hlavních pořadatelů Burger Areny. Upozorňuje třeba na stánek šnečí farmy v Nahošovicích na Olomoucku. „Šneky nebudou připravovat vyloženě do burgerů, lidé je ale dostanou s čerstvou bagetou,“ prozrazuje.

Pravověrní fanoušci burgerů pak mohou ochutnat kousky dochucené třeba lanýži, některé kreace nabídnou třeba burgery na asijský způsob, kde tradiční hovězí nahradí například žabí stehýnka. A na své si přijdou i nejpřísnější vegani. Ti si pochutnají u stánků Amici a Bejzment. Víc jak deset stánků pak bude nabízet burgery s bezlepkovou variantou pečiva.

Pět set míst k sednutí. A v teple

Kromě vnitřní zóny v pavilonu Z se Burger Arena představí i venku před pavilonem, kde bude kolem třiceti prodejců. „Uvnitř budou mít návštěvníci dokonalý komfort, i kdyby nevyšlo počasí. Uprostřed arény bude pět set míst k sezení, a když bude potřeba, samozřejmě zatopíme,“ slibuje Zdeněk Střížek, zakladatel pražského BurgerFestu, který Burger Arenu spolupořádá.

Medailonky kuchařů BURGER ARENY – seznamte se

Pořadatelé stanovili přísná pravidla, jak mají vypadat jednotlivé porce. „Chceme, aby všichni dodržovali standardní hmotnost porce. Naším cílem není vyrobit soutěž v tom, čím se kdo dřív „zaplácne“, ale chceme, aby lidé mohli ochutnat víc různých jídel,“ vysvětluje Snášel. A pro návštěvníky, kteří nechtějí odcházet nacpaní k prasknutí, má radu: „Festival se koná čtyři dny, i v tom je výjimečný. S trochou nadsázky – kdyby se někdo rozhodl, že ochutná od každého stánku aspoň jedno jídlo, teoreticky to za čtyři dny stihnout může.

Devět sladkých teček na závěr

A to vše budou moci lidé zapít nejen pivem z desítky pivovarů, vínem nebo ginem, ale třeba také fermentádou, v Česku vynalezenou fermentovanou limonádou.

Pořadatelé mysleli i na milovníky sladkého. Sedm stánků a foodtrucků tak nabídne netradiční kalorické bomby. Kromě vaflí a palačinek budou moci návštěvníci ochutnat třeba rolovanou zmrzlinu, los churros nebo pravé americké donuty. 

Doprovodný program? „Burgerovat“ mohou i děti

Celé čtyři dny bude BURGER ARENA plná i doprovodného programu. Oblíbená soutěž jedlíků dostane podobu atraktivního souboje dvou lidí, kteří v reálném čase svedou „duel“ v tom, kdo dřív sní porci burgeru. Do programu se zapojí i sám organizátor Zdeněk Střížek alias Zed, provozovatel úspěšného Bejzmentu a legendární „burgermág“. Kuchařskou show nebude mít zaměřenou jen na dospělé, do tajů přípravy dokonalých burgerů zasvětí i děti.

Burger Arena bude otevřená souběžně s veletrhem Motosalon, tedy od čtvrtečního poledne do nedělního odpoledne. Vstupné do Burger Areny se neplatí, je součástí vstupného na veletrh Motosalon, který letos nabídne kromě bezmála tisíce motocyklových novinek i světový šampionát v motocyklových přestavbách Czech Custom Grand Prix a české mistrovství motocyklových kaskadérů Czech Stunt Grand Prix.

Zdroj: Veletrhy Brno

REAGOVAT

Vyplňte komentář
Prosíme, zadejte své jméno