Zapp i300: extravagantní elektrický skútr, který vás překvapí

0
Zapp i300
Foto: zappscooter

Britský výrobce skútrů Zapp odhalil začátkem října svůj nový elektrický model i300. Je poháněn lehkými Lithium-iontovými bateriemi a bezúdržbovým, vzduchem chlazeným elektromotorem. Baterie jsou vyrobeny s ohledem na snadné použití. Lze je vyjmout a nabít z jakékoliv domácí zásuvky.

Zapp i300
Foto: zappscooter

Aby řidič dosáhl u svého nového elektrického skútru nejlepších vlastností, nabízí i300 „regenerativní brzdění“, které vrací energii zpět. Zapp doufá, že tímto systémem umožní získat delší dojezd a zvýšit životnost brzd.

i300 je vybaven zadní ultra nízkoprofilovou pneumatikou plněnou dusíkem o rozměru 140/60, předními brzdami s křížovým vrtáním, čtyřpístovým třmenem a ABS. K dispozici jsou také plynem plněné obrácené přední vidlice s progresivní reakcí na nerovnosti, zadní tlumič s vinutou pružinou, a také jednostranná zadní kyvná vidlice inspirovaná „superbiky”.

Zapp i300
Foto: zappscooter

Swin Chatsuwan, generální ředitel firmy Zapp, řekl: „Se zhoršující se kvalitou vzduchu ve městech a se stále ucpanějšími silnicemi potřebuje svět nové alternativy městské dopravy. Věříme, že s tímto revolučním designem, úchvatným výkonem a čistým zdrojem energie je i300 právě takovým řešením městské mobility, které lidi hledají.“

 „Elektrické skútry už samozřejmě existují, takže naším záměrem bylo přinést něco vysoce inovativního a něco, po čem trh doslova prahne. Neexistuje nic podobného s tak dobrou perspektivou praktičnosti jako Zapp i300, a to ani po designové, ani po funkční stránce. Jsme velice pyšní na to, co jsme vytvořili a myslím, že se to bude líbit i lidem, kteří dojíždějí“.

Zapp i300
Foto: zappscooter

Skútr Zapp byl navržen v Británii, postaven v Thajsku, a připraven vtrhnout na britské silnice ke konci roku 2019. Mezi hlavní vlastnosti patří zrychlení z 0 na 111 km/h za 4,9 sekundy (lépe to nepůjde kvůli elektronickému omezovači), a dojezd téměř 60 km díky dvěma vyjímatelným 5 kg bateriím. Skútr se vyrábí v továrně napájené solárními panely, a to je také jeden z důvodů, proč společnost slibuje pro i300 „udržitelnost druhé generace – Gen-2 sustainability“.

Neobvyklý designový koncept skútr-sportovní motocykl

Tento skútr je postaven na rámu ve tvaru písmene Z, který firma pojmenovala „Exoskeleton“. Dle informací MCN se jedná o design chráněný autorskými právy, které čekají na potvrzení patentu. Při váze 95 kg se může 14 kW motor pochlubit točivým momentem 587 Nm v módu „Zapp“. Bohužel však není nikde uvedeno, po jak dlouhou dobu bude motor schopen takových otáček dosahovat.

Baterie se z 0 na 100 % nabije za čtyři hodiny. Nabití v rozmezí 20-80 % zabere méně času. Baterie lze nabíjet ze standardní 240 V domácí zásuvky.

Zapp i300
Foto: zappscooter

Zappers zajistí servis vašeho stroje u vás doma

S koupí modelu získáte i vlastnický program pro i300. Dodává ho „Zapper“ – specialista na motorce – a ten taky bude odpovědný za roční servis přímo u vás doma. 

Prvních 1000 skútrů bude v provedení „Launch Edition“, která zahrnuje vylepšení v podobě diamantem řezaných kol, speciální grafiky a plakety označující limitovanou edici. Deposit ve výši £500 vám zajistí pořadí na seznamu čekatelů a dodávky začnou před koncem roku 2019.

Ceny přímého nákupu u prodejce začínají u i300 na ceně £5250. Můžete si však vybrat z řady možností ten, který se vám bude nejvíce sedět. A to včetně barvy, grafiky odnímatelného předního nárazníku výběru sedla a rukojetí, palubní kamery a bezpečnostních prvků zahrnujících i sledování pomocí GPS.

REAGOVAT

Vyplňte komentář
Prosíme, zadejte své jméno