Biometrický parkovací systém pro motocykly skenuje obličej a SPZ

0
Zdroj: Unioncommunity

Parkování za pomocí biometriky? Žádný problém, stačí obličej a registrační značka, hlásá technologická společnost Unioncommunity.

“UBio-X MPass” rozhodně právoplatně patří mezi zajímavé novinky ze světa technologií 21. století. Využívání biometrických dat například k otevření telefonu (pomocí dotyku prstů či scanu zorniček), je pro nás už relativně známá věc. Co když Vám ale někdo postaví před vjezd do garáží scanner na obličej a tím Vám zamezí ve vjezdu?

Trochu sci-fi, nemyslíte? 

Okamžitě mě napadne velká řada otázek směrem k funkčnosti celého systému. Jak mě bude stroj scanovat, když mám celoobličejovou helmu? Co když mám nedej bože zimní kuklu pod helmou? Jak se spojí moje tvář a “povolení” k vjezdu?…No, asi bychom tu byli dlouho, výčet otázek je a bude dlouhý.

Je tohle vůbec realita a nebo jen internetový “hoax”?

Zatím vše nasvědčuje tomu, že jihoasijský trh, na který tato údajná novinka míří, něco takového doslova nutně potřebuje. Údajná prevence krádeží a “spojení” motocyklu s jezdcem je tak zatím asi primárním argumentem, proč se do něčeho podobného pouštět. 

Navíc se prý jedná i o relativně lehké řešení formy “povoleného” parkování – jednoduše, kamera jezdce nepozná, pardon, ale nemáš tady co dělat a dovnitř Tě nepustím. No, ale co ti z nás, co se po ránu v zrcadle nepoznají denně? Jak my k tomu přijdeme?

Zamyšlení se nad problematikou velkého počtu motocyklů a jejich “odhazování” všude, kde to jen trochu jde (mnohdy i nejde), trápí primárně asijské státy. Je tedy pochopitelné, že podobná řešení budou přicházet primárně z těchto regionů, nicméně podezření na to, že se nejedná jen o obyčejný parkovací automat, jsou dle mého názoru částečně oprávněné. 

Rozhodně zde nechci nahrávat jakýmkoliv spekulacím o sledování a špehování lidí, či snad možnosti lidi “vyhledávat” a lustrovat pomocí parkovacích automatů, nicméně bych zde byl minimálně hodně obezřetný.

Zdroj: Unioncommunity

Zároveň si ale myslím, že pokud společnost Unioncommunity vyvíjí sekundární produkt (chytrý docházkový systém), založený na biometrice, nikoliv čipových kartách, dává mi tento společný záměr smysl.

Například: Přijíždím do práce, brána u parkingu pozná, že to jsem zrovna já, pustí mě na parkoviště a zároveň “píchne” příchod. No proč by ne. Ale znovu ta spousta otázek vi výše…

Osobně si myslím, že pokud tohle řešení někdy uvidí světlo reálného světa (a tím myslím kdekoliv na světě krom sídla vyvíjející společnosti), bude to malý zázrak. Co vy a podobné technologie? 

REAGOVAT

Vyplňte komentář
Prosíme, zadejte své jméno